Blogg

Make it happen (livet ditt)

goals
 

Føler du at det er på tide med litt fremgang og trenger en plan for hvordan du skal få det litt bedre, så er dette noe for deg. Her kommer vi med noen tips til hva du kan gjøre for å se deg ut en visjon og legge en plan for hvordan du ønsker at det neste året/årene skal være. Det er tross alt lettere å legge ut på en reise hvis man har sett seg ut en destinasjon.. 

Målsetting
Vi ser at suksessfulle mennesker i alle grener, enten det er idrett eller business, setter seg mål. Å sette mål gir deg en langsiktig visjon og motivasjon. Det blir lettere å tilegne seg kunnskap og det hjelper deg å planlegge hvordan du kan bruke tid og ressurser på en effektiv måte for å oppnå det du ønsker med livet.

Ved å sette et klart og definert hovedmål som du bryter opp i flere delmål, kan du hele tiden måle fremgangen din. Du vil kjenne på mestringsfølelse og se progresjon der du før så en vanskelig og lang vei å gå. Du vil føle deg bra når du oppdager at du er i stand til å nå målene du har satt deg. Det gir mersmak og før du vet ordet av det så har du satt deg et nytt mål! 

Sett mål som er SMART (Spesifikt - Målbart - Attraktivt - Realistisk - Tidsbundet) og skriv de ned. Å sette seg mål er et kraftfullt verktøy og en viktig prosess for å se for seg sin ideelle fremtid, og for å motivere seg selv til å gjøre en visjon om til virkelighet. Prosessen hjelper deg til å velge hvor du ønsker å være i livet. Når du vet akkurat hva du ønsker å oppnå blir det enklere å rette fokus mot de viktige oppgavene og du vil spotte distraksjoner som potensielt kan sette deg tilbake. 

S - Spesifikt
M - Målbart
A - Attraktivt
R - Realistisk
T - Tidsbundet

Eksempel: Isteden for å ha "begynne å trene og få fin kropp" som mål så er det mer effektivt å bruke et SMART-mål "Trene fast tre ganger i uken og komme meg inn i favoritt-buksa innen sommeren 2019." 

Når målet er spesifikt blir det lett å måle fremgang (målbart). Når man måler fremgang er det lett å motivere og gjøre nødvendige justeringer. Når det sikter mot et spesifikt ønske, favoritt-jeansen, er det attraktivt. Når man har en gjennomførbar plan for hvordan og når man skal være i mål, så blir det realistisk og tidsbundet. Når det er tidsbundet har man ikke tid til å utsette treningen til i morgen, eller neste uke. 

Hvordan sette et hovedmål
Når du skal sette deg et mål et det viktig å tenke gjennom hvorfor du har dette målet, og hvordan fremtiden din blir når du når målet. Tenk gjennom hva det er du ønsker å oppnå i livet og hva det ville gjort med deg som menneske. Hvilken person ville du blitt, hvordan hadde du følt deg og hva ville det gjort med hverdagen din?
Skriv det ned før du ser for deg det motsatte scenarioet: du tar ikke grep, du gjør ingen ting for å utvikle deg og du fortsetter med de samme, destruktive vanene i tillegg til å tilegne deg nye og destruktive vaner. Hvordan ville livet ditt sett ut om 5 år, hvilken person hadde du vært og hvordan hadde det føltes?

På denne måten gir du målet mening. Nå har du sjansen til å ta grep og forme den fremtiden du ønsker for deg selv.

Når du har et overordnet mål og en visjon for hvordan du vil at ditt liv skal bli så får du et nytt perspektiv som former andre aspekt i livet, og det blir lettere å ta avgjørelser og unngå distraksjoner som ødelegger for målet ditt. 

Bruk litt tid til å brainstorme og vurder hvordan målet ditt forenes med andre aktiviteter eller visjoner du har. Mens du gjør det er det lurt å forsikre seg om at målet du har satt er noe du genuint ønsker for livet ditt. 

Hvordan sette mindre delmål
Så snart du har hovedmålet er det på tide å bryte ned målet til mindre delmål. Dette er mål du må oppnå for å nå hovedmålet. Det er ganske motiverende i seg selv, etterhvert som du fullfører dine delmål kommer du nærmere og nærmere hovedmålet. 

Du kan sette opp en årsplan, deretter en halvårsplan med litt mer detaljer, så en 3-månedersplan med enda fler detaljer, etter det kommer månedsplanen som du bryter ned i en ukeplan. I hver plan har du gjøremål. I ukeplanen er disse spesifikke, mens i årsplanen vil de være litt mer overordnet og kan justeres og fylles på underveis. 

Gjøremålene kan være alt fra å tilegne seg ny kunnskap som er nødvendig for å nå målet, til handlinger som fysisk tar deg nærmere målet. 

Se over planen og forsikre deg om at dette faktisk er noe du ønsker å gjøre med livet! 

Holde seg gående
Når du har delmålene klare, hold prosessen i gang ved å daglig oppdatere listen over gjøremål. Sjekk listen for langsiktige mål jevnlig og rediger de slik at de er oppdatert i forhold til dine prioriteringer og erfaringer. 

Tips: 

 • Formuler alle mål med en positiv vinkling. Istedenfor å si "Jeg skal unngå å gjøre denne dumme feilen" skriv heller "Jeg skal utføre med flott teknikk!"
 • Vær detaljert. Skriv ned datoer målet skal være nådd, bruk tid og mengder slik at du kan måle i fremdriften. Hvis du gjør dette vil du vite nøyaktig hvor du er i løypa, og kan premiere deg selv når du når et mål.
 • Prioriteringer. Har du flere mål må du prioritere hvilket du skal fokusere på. Ofte er det lønnsomt å fokusere mer tid og krefter inn i et mål først, for så å løse det neste målet etterpå. Med andre ord: hold orden i huet! 
 • Skriv ned mål. Dette gir klarhet og kraft.
 • Hold delmålene små. Sørg for at delmålene dine er små og oppnåelig. Er målet ditt for stort kan det virke som du aldri kommer nærmere, og det er lett å falle av. 
 • Sett mål som DU har kontroll over. Unngå parametre som er utenfor din kontroll. Det er kjipt å feile på et mål på grunn av dårlig vær eller noen andre som ikke oppfyller oppgavene sine. Sett mål basert på personlig prestasjon, slik at du hele tiden kan ha kontroll over oppgavene og nytte godt når du når målet ditt. 
 • Vær realistisk. Det er viktig at du setter mål du kan oppnå. Isteden for å sette mål som er for vanskelige, del de opp i mindre mål. Et kan være å få mer kunnskap, og det andre kan være å øve. Setter du sammen disse målene så har du plutselig nådd 2 mål istedenfor å slite med et stort og vanskelig mål. 


Når du oppnår et mål

Ta deg tid til å feire prestasjonen. Belønn deg selv på en måte som både er positivt for ditt neste mål og som motiverer til å fortsette. 

Tenk over: 

 • Var målet enkelt så justerer du opp vanskelighetsgraden til neste mål. 
 • Var målet langtekkelig og vanskelig så justerer du ned vanskelighetsgraden eller lengden på neste mål.
 • Oppdaget du noe som kan endre eller gjøre de andre målene enklere - ta det i bruk.
 • Oppdaget du noe som mangler for at du skal oppnå dine neste mål - tilrettelegg for å få dette på plass. 

Oppdater hele målprosessen din etter erfaringene du har fått. Husk at målene og veien dit vil endres hele tiden. 

Eksempel på mål: 
Anne er 32 år, har en fast jobb i 100% stilling hvor hun sitter mye i ro, hun er tobarnsmor og bor i et hus ca 5 km fra jobben. Hun var veldig aktiv i sine ungdomsår, men etter studiene fikk hun familie og fast jobb og har ikke hatt mye tid til å tenke på seg selv. Hun føler nå at det er på tide å vinne tilbake kroppen hun hadde for 10 år siden så hun har mer overskudd til å leke med barna og komme inn i favoritt-buksene. 

Hovedmål: Endre livsstil slik at jeg har nok overskudd til å leke med barna etter jobb og komme med inn i favoritt-buksene mine!

Delmål: 

Dag 1: Gå til jobb og handle inn sunne og ferske råvarer til hele uken.

Første uke: Oppsøk veiledning til kosthold og trening og bli medlem på et treningssenter.

Første måned: Trene 3 dager i uken mens barna er på øving.

3 måneder: Sykle eller gå til jobb hver dag.

6 måneder: Hele familien spiser sunn mat hele uken og er aktive sammen.

1 år: Inn i favorittbuksa!

Nå ser du hvor mye enklere det blir å nå hovedmålet hvis du bryter det ned i små delmål. Det er enklere å hanskes med flere små oppgaver fremfor én stor. Det er viktig å sette delmål som lar seg implementere i hverdagen din - uten at det blir unødig stress. 

Så sett deg ned og tenk over hva som er viktig for deg. Bli bevisst på energi- eller tidskrevende uvaner du har og bytt de ut med nye vaner som bygger deg opp! 

Ønsker du hjelp til å sette i gang? 
Coachene i Team Lewel hjelper deg med å sette opp en plan for trening og kosthold eller kun kosthold, som fungerer for deg og dine behov. Du får oppfølging hver uke, og coachen din følger nøye med på utviklingen din og gjør justeringer underveis. 

Du er kaptein <3