LEWEL

Blogg

Meal prep

Dette er noe foreldre og besteforeldre har drevet med i årevis, fitnessfolk elsker det og det er få grunner til å ikke begynne med det hvis du ikke gjør det allerede.

Lage mat som står ferdig til deg i kjøleskapet når du kommer hjem fra jobb. Det tar ikke mye mer tid enn det tar deg å lage en normal porsjon, og det sparer deg masse tid i dagene som kommer!

Det er enklere å ta kloke valg på full mage, så du kan ha mye å hente på å gjøre klar matpakken kvelden før. Her skal vi gå gjennom noen tips hvordan du kan gjøre nettopp dette.

Det finnes utallige måter å gjøre det på. Du kan forberede en rett 100%, dette passer dersom du har tenkt ut en rett som frister og den er av typen som står seg godt i kjøleskapet. Gryterett for eksempel. En annen strategi er å forberede forskjellige komponenter (ris, kokt potet, kokt egg, bønner etc). Denne formen for meal prep er super dersom du vil spise noe som ikke står seg like godt i kjøleskapet (pastasalat, biff etc.) eller ikke vet helt hva du vil ha til middag i dagene som kommer. Du får mye kortere preparasjonstid når du har klar de komponentene som tar lengst tid! 

upload.png

Hvilken mat egner seg til 100% mealprep 

Retter som er varmebehandlet og inneholder en del væske holder seg som regel godt i kjøleskapet. Gryteretter, pai og lasagne er helt klare vinnere, de blir nesten bedre av å stå over natten! Dersom du ønsker å forberede en rett med masse grønnsaker er det lurt å varmebehandle de for holdbarhetens skyld. Et stalltips er: kutt opp en god miks av alle grønnsakene du har i kjøleskapet, sleng de oppi en gryte og la det putre til det slipper vannet. Legg fisk på toppen og la det stå med lokk til fisken er ferdig. Rør inn ferdig kokt fullkornsris eller quinoa og ønsket krydder. Da har du mat i noen dager!

Pai står seg godt i kjøleskap og fryser

Pai står seg godt i kjøleskap og fryser

Hvilke komponenter passer å forberede på forhånd? 

Stort sett det meste med lang tilberedningstid.

Ris og quinoa er veldig praktisk å ha klar i kjøleskapet. De kan du enkelt mikse inn i en salat og vipps så har du et måltid.

Potet og søtpotet er kjekt å ha ferdig. Del de opp i terninger før du koker de, da kan du enkelt varme de opp eller mose dem når du skal bruke de senere. 

Egg = genialt. Kok opp flere egg enn du trenger. De kan lett stå i kjøleskapet i et par dager, og klarer seg fint gjennom dagen dersom du er ute på vandring. Egg passer i salaten, på knekkebrød, i gryterett eller alene. Et egg er proppet fult av nødvendige næringsstoffer og det metter også ganske bra. Så lettvint og anvendelig!

Rask og enkel lunsj med ferdigkokte egg

Rask og enkel lunsj med ferdigkokte egg

Bønner og linser må du tilberede på forhånd. Forskjellige typer trenger forskjellig tilberedning. Det er genialt å ha en boks som er klar til å brukes til middagen. Du kan ta det et steg videre og tilberede hummus. Den står seg fint i kjøleskapet i flere dager og er svært anvendelig.

Frukt er godt å ha når søtsuget melder seg. Kutt opp frukt av forskjellig slag (ikke banan), men husk å dekk det til med lokk. Tilsett litt kesam så har du en god dessert. Har du frukt som har ligget på kjøkkenbenken en stund, ikke kast de! Kutt de opp og legg de i fryseren. De kommer godt med i smoothies eller nicecream.

Supper kan fryses ned, og på tiden det tar å varme den opp så rekker du å stelle i stand egg, kjøtt eller annet enkelt tilbehør. Er dette middagen din så anbefaler vi at du velger tilbehør som har en god porsjon proteiner (Eks: Egg, kjøtt, fisk, enkelte melkeprodukt, quinoa)

Kjøtt, kjøttdeiger og fisk kan du skjære opp i terninger eller dele opp i porsjonsstykker med en gang du kommer fra butikken. Frys det ned i porsjonsstørrelser for å spare tid du ellers ville brukt på å dele opp frosene stykker i tillegg til at du slipper å tine mer mat enn du kommer til å bruke.

Lagres i porsjoner

Finn frem alle boksene du har og del opp maten i porsjoner. Spesielt om du skal fryse maten, da er det veldig kjekt at den er delt opp i porsjoner på forhånd.  

Vi håper meal preppinga blir lett som en lek! Tag oss gjerne i bildene dine, vi elsker å se hva leserne våre lager :-D #teamlewel